Voorwoord

05-04-2015 10:56

De liefde voor muziek. Ik kan een leven zonder muziek eenvoudigweg niet voorstellen. Muziek doet van alles met me. Zowel mentaal als fysiek. Het brengt herinneringen en gedachten naar boven. Het maakt me tevreden, blij, verdrietig, boos, melancholiek. Ik wil dansen, schreeuwen, mijmeren, huilen. Allemaal prikkelingen, emoties, het leven.   

Mijn eerste herinneringen waarbij ik me actief voor muziek ging interesseren gaan terug naar 1975. Ik was 12 jaar en schreef wekelijks de daverende dertig in een schrift. De eerste platen die ik kocht waren laffe verzamel lp's (Alle 14 favoriet en Prima! Prima!). Maar al snel kwam de diversiteit van mijn smaak bovendrijven: Mud, Abba, Fleetwood Mac (Rumours), AC/DC, Golden Earring en Elvis Presley.

Ik werd een hitparadefreak. Twintig jaar lang heb ik mijn eigen top 30 gemaakt. Daarbij kwamen de liveconcerten. De eerste jaren schoorvoetend; af en toe ging ik eens naar een concert. Vanaf midjaren negentig frequenter, uitbundiger. Ik heb ondertussen circa 125 bands gezien; een aantal daarvan meerdere malen. Absolute topper is The Gathering waar ik meer dan tien keer intens van heb genoten.

Mijn jongste uitlaatklep is het schrijven over muziek. Een blog is een fantastisch medium om mijn zieleroerselen aan toe te vertrouwen. Langzamerhand heb ik steeds meer van mezelf in de blogs gestopt. Een al langer sluimerende wens (in blog 53 memoreerde ik hier al eens aan) is het uitbrengen van de blogs in boekvorm. Aan deze wens wordt nu invulling gegeven met Muziek=Emotie=Leven.

Nog enkele data: in dit blogboek vind je 100 blogs in chronologische volgorde. Mijn eerste blog verscheen op 25 december 2012; de reeks in dit blogboek loopt door tot 30 november 2014. In totaal verhaal ik over ruim 500 bands, zangers en zangeressen. Ze zijn allemaal terug te vinden in het namenregister. Nieuwe blogs kun je vinden op kjmuziek.webnode.nl.

Ik wens je veel leesplezier toe.

Klaas Jan Dijkstra