106 Van Ed Sheeran naar The Beatles en weer terug

11-01-2015 09:30

Deze week neem ik je mee op een reis door de tijd met muziek als uitgangspunt: een muzikale ketting. Startpunt is de roodharige Engelsman Ed Sheeran. Hij staat al wekenlang bovenaan de hitlijsten met Thinking Out Loud. In 2014 is hij wereldwijd de meest gestreamde artiest op Spotify. Het vuur werd een jaar geleden aangewakkerd door I See Fire. Deze song staat op de soundtrack van het tweede deel van de driedelige fantasyavonturenfilm The Hobbit.

Bij elke film van deze zeer succesvolle reeks is een album uitgebracht. Grotendeels volgespeeld onder leiding van Howard Shore maar met één popartiest. Sheeran was een schot in de roos. Op deel één van de serie stond Neil Finn. Song Of The Lonely Mountain heeft echter niets in de hitparade gedaan. Neil Finn was de oprichter van de Nieuw-Zeelandse band Crowded House. Met Woodface bracht Crowded House in 1991 haar pièce de résistance uit. Dit album is een verzameling van Beatelesque popsongs.

Nieuw-Zeeland is blijkbaar een goede voedingsbodem voor talent. In 1996 werd daar de recordbrekende Lorde geboren. Opmerkelijk voor een land aan het einde van de wereld. Qua oppervlakte 6,5x zo groot als Nederland maar dunbevolkt: 4,3 miljoen inwoners. De eigenzinnige Lorde is in 2013 met Royals de jongste artiest in de Amerikaanse Billboard Hot 100 die een nummer één hit scoort sinds Tiffany. Tiffany stond in 1987 bovenaan de hitparade met de cover I Think Were Alone Now. Voor Lorde is het te hopen dat haar carrière iets langer duurt dan die van kindsterretje Tiffany.

Het origineel van I Think Were Alone Now werd in 1967 op de plaat gezet door Tommy James and the Shondells. Deze Amerikaanse groep had haar grootste hit met Crimson and Clover. Schrijver van I Think Were Alone Now is de uit New York afkomstige Ritchie Cordell. Net zo als Lorde realiseert Ritchie Cordell een opmerkelijk hitfeit in de Amerikaanse single top 100. Hij is namelijk in 1987 de eerste tekstschrijver sinds 1964 die twee achtereenvolgende hits op nummer één heeft staan: het eerder gememoreerde I Think Were Alone Now opgevolgd en Mony Mony gezongen door Billy Idol. Mony mony was in de jaren zestig al een hit van, jawel, Tommy James and the Shondells.

In 1964 stonden tekstschrijvers John Lennon en Paul McCartney maar liefst met drie verschillende nummers aaneensluitend op één in Amerika: I Want To Hold Your Hand, She Loves You en Can't Buy My Love. Van 1 februari (exact 1 jaar nadat ik ben geboren) tot en met 2 mei voerden The Beatles in totaal 14 weken de hitlijst aan. De populariteit werd mede veroorzaakt omdat de Fab Four op 9 februari op Amerikaanse bodem debuteerde in de Ed Sullivan Show.

De laatste schakel in de ketting: vorig jaar werd het groots gevierd dat The Beatles 50 jaar geleden hun opwachting maakten in de Ed Sullivan Show. Een muzikaal eerbetoon waarbij Paul McCartney en Ringo Starr aanwezig waren en zelf ook nog een moppie speelden. Eén van de muzikale gasten is Ed Sheeran; hij zingt en speelt het prachtige In my life.