Rigoreus: maar altijd uit het hart

08-06-2014 09:29

2014-23 Het moet je maar gezegd worden: u heeft nog zes tot negen maanden te leven. Ik kan me daar, gelukkig, geen voorstelling van maken. Er zijn mensen die een terugtrekkende beweging maken en verdwijnen uit het openbare leven. Thé Lau (61 jaar) kiest een hele andere weg. Hij wil van de resterende tijd die hij heeft zoveel mogelijk een feestje van maken. Hij slaagt hierin met vlag en wimpel.

Lau richtte in 1979 The Scene op. In de jaren negentig genoot de band de meeste bekendheid met de albums Blauw en Open en de singles Iedereen Is Van De Wereld, Zuster, Blauw en Rigoreus. Thé is een romanticus pur sang die prachtige poëtische teksten schrijft. Met de combinatie van zijn rauwe, hese stem en de rock-'n-rollattitude zijn de ingrediënten van deze heerlijke, eerlijke vent wel genoemd.  

Bij deze vent werd vorig jaar echter wel keelkanker geconstateerd; eerst leek het zich positief te ontwikkelen maar uiteindelijk is de kanker uitgezaaid naar zijn longen. En nu is er niets meer aan te doen. In plaats dat we over zes maanden worden opgeschrikt door een rouwadvertentie in de krant waarop een necrologie zou volgen in muziekkrant OOR kiest Thé Lau ervoor om nu al zijn overlijden aan te kondigen. In april deed hij zijn verhaal bij Humberto Tan in RTL Late Night. Daar kondigde hij ook zijn laatste optredens aan waaronder - voor het eerst in hun 35-jarige bestaan - op Pinkpop. De man weet niet wat hem overkomt. Zelf zegt hij dat er een 'ongelofelijke lawine van erkenning' over hem wordt uitgestrooid. 

Deze week bracht RTL Late Night een ode aan Thé Lau; de gehele uitzending stond in het teken van de John Lennon van de lage landen. Geen zielig gedoe maar er werd een feestje gebouwd op het Leidseplein waar een kleine duizend mensen om het geïmproviseerde podium stonden. Een machtig eerbetoon dat werd opgeluisterd door onder meer Tom Barman, frontman van de Belgische band dEUS, BLØF-zanger Paskal Jakobsen en zangeres Jacqueline Govaert. Tijdens zijn afscheidstour deze maand zal Lau ook door hen worden bijgestaan. Door de kanker is de zangkracht van Lau wel achteruitgegaan. Het maakt zijn performance er alleen maar indrukwekkender op. Eén optreden wil ik er graag uitlichten. De emotie, de onderkoelde spanning, spatte van het duet met Tom Barman af.     

Beste lezers, vier het leven zoals Thé Lau, want 'Voor wie wacht komt alles steeds te laat' (uit Rigoreus)