R + R + R = Atoms for Peace

24-02-2013 09:30

2013-08

Wat verbindt Red Hot Chili Peppers, R.E.M. en Radiohead met elkaar? Wat gebeurt er wanneer drie groepsleden vanuit drie van mijn favoriete bands hun krachten gaan bundelen?  Ontstaat er dan weer een krachteloze supergroep die veel minder succesvol is dan de individuele bands? Alles is anders met Atoms For Peace. 

De combinatie lijkt te mooi om waar te zijn: de funk/rap/pop/rock van de Red Hot Chili Peppers; de collegerock van R.E.M.; de alternatieve rock/electronica van Radiohead. Wat zou deze cocktail opleveren? Respectievelijk Flea, Joey Waronker en Thom Yorke vertegenwoordigen genoemde bands. Atoms for Peace bestaat verder uit Mauro Rofesco (zat ondermeer in de live band van David Byrne maar werkte ook voor RHCP) en de huisproducer van Radiohead: Nigel Godrich. 

Lang niet alle ingrediënten van de muzikale cocktail worden gebruikt. Sterker nog: alleen de op electronica georiënterende muziek van Radiohead blijft hangen wanneer je naar Atoms for Peace luistert. En eigenlijk is dat ook wel logisch want feitelijk is dit gewoon de opvolger van de solo cd van Thom Yorke uit 2006: The Eraser. Na het uitkomen van The Eraser heeft hij een aantal keren live opgetreden in de USA; dat deed hij in bovengenoemde bezetting. De nieuwe cd is tot stand gekomen na een driedaagse jamsessie van de bandleden. Vervolgens zijn Yorke en Godrich hier eindeloos mee gaan sleutelen: het betere knip- en plakwerk zeg maar. Zie het als een driedaagse brainstormsessie waar de beste elementen verder van zijn uitgewerkt. En zanger/multi instrumentalist Yorke heeft het weer voor elkaar. Hij weet me weer van begin tot einde te intrigeren, te hypnotiseren, te boeien. De muziek is vervreemdend, pulserend en laat me niet meer los. Je moet er wat moeite voor doen om in de fibe te komen maar is dat niet mooi?  Hapklare brokken worden er al genoeg gemaakt. 

Nog een paar aardige feiten: de bandnaam Atoms for Peace is een song die op The Eraser stond en het nummer Judge, Jury and Executioner was de subtitel van Myxomatosis; een song op de Radiohead c.d. Hail to the Thief. 

Atoms for Peace heeft bekend gemaakt dat ze in 2013 in ieder geval op twee festivals in Europa zal spelen. Eens even zien of mijn voorspellende gaven weer werken (zie 2013-05): wat zou het gaaf zijn wanneer ze ook naar Nederland komen, laten we zeggen, in de Heineken Music Hall. Ik zal er bij zijn.