Producer: Timbaland

26-05-2013 09:30

2013-21 Muziekproducenten (kortweg gezegd producers) heb je in vele maten en soorten. Bij de meeste songs heb je geen idee wie het nummer heeft geproduceerd maar er zijn er ook die een stempel weten te drukken op de muziek. Die hun eigen handtekening op een plaat kunnen zetten. Dat kunnen ze omdat ze bijna elke beslissing nemen op het gebied van de compositie en het arrangement. Voorbeelden van herkenbare producers uit het verleden zijn Edwards and Rogers (Chic, Sister Sledge, Upside Down van Diana Ross terwijl Nile Rodgers nu medeproducent is van de zeer gehypte nieuwe single van Daft Punk), Jam en Lewis (Janet en Michael Jackson, SOS Band, The Time, Prince, Mary J. Blidge) en Brian Eno (U2, David Bowie, Talking Heads).

Producers die nu een stempel op de muziekbranche drukken zijn bijvoorbeeld Pharrel Williams, David Guetta een hele trits dance producers (Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack) en Timbaland. En over die laatste wil ik het men name hebben. Timothy Zachery Mosley (10 maart 1972), artiestennaam Timbaland, heeft al een indrukwekkende carriere achter de rug. Timbaland (hierna T) heeft mijn bijzondere interesse omdat ik van zijn zware beats hou. De swing die hij zijn platen meegeeft, zijn hypnotiserende bromstem, en het terugkerende droppen van zijn trademark uit zijn begintijd: wicked, wicked wicked. 

Missy Elliott is midden jaren negentig de ontdekker van T. Hij komt voort uit de undergroundscene, zijn beats producerend op een Casio-keyboard. Het succes begon met de productie van de eerste cd van Ginuwine ('97). Hierop staan de bekende singles Pony en de Prince cover When doves cry. Met name in dit laatste nummer hoor je duidelijk de invloed van T. Vervolgens produceert hij een aantal cd's voor Missy; deze waren niet echt aan mij besteed. Bij mij viel het T kwartje toen Aaliyah in '98 Are you that somebody uitbracht.  De typische Timbaland sound is geboren. Volgende voorbeelden zijn Destiny's Child met Get on the Bus ('99) en opnieuw Aaliyah met Try again ('00). Wat een geweldig nummer is dit nog steeds. T krijgt in '01 een flinke klap te verwerken: Aaliyah verongelukt op 22 jarige leeftijd door een vliegtuigcrash. Hij is een jaar uit de publiciteit.

Hij komt in '02 ijzersterk terug met zijn nieuwe protegé: Justin Timberlake (JT). Hij produceert het prijsnummer op het debuutalbum van JT: Cry me a river. T (grappig detail: de namen matchen bijna) heeft ook een rol in de videoclip. Ook op de volgende cd's van JT speelt T een belangrijke rol. De laatste single, Mirrors, is een typische Timbaland plaat. Deze mannen vinden elkaar met enige regelmaat weer terug in de studio.

De topjaren voor T zijn '06 tot en met '08. In '06 produceert hij het tweede album van JT en de blogbuster van Nelly Furtado: Loose. Een plaat waar zes singles vanaf worden gehaald en waar ze met Say it right haar grootste hit uit haar carrière scoort. De beats zijn weer helemaal de Timbaland sound. Ook hoor je hem op de achtergrond. In '07 brengt T onder zijn naam een cd uit, Shock Value, die zijn absolute sterstatus bevestigt. Op deze cd staat Give it to me, een nummer waarop zowel JT en Furtado op zingen. Andere hits zijn The way I are en Apologize. Ook nog in '07: een single met 50 Cent en opnieuw JT: Ayo Technology. Een plaat waar Milow een jaar later een gigahit mee scoort (in een totaal afwijkende versie). De koek is nog niet op: opnieuw samen met JT scoort T samen met Madonna een van de grootste hits uit haar carrière: 4 Minutes. 

Ook de jaren erna doet T nog veel producerswerk (bijv. Pussycat Dolls, Flo Rida, Kate Perry, Ne-Yo e.a.)  maar wat mij betreft wordt het allemaal wat minder interessant. Dat hij het nog steeds kan bewijst hij met de nieuwste plaat met JT: wicked wicked!