Prikkelende creativiteit

02-01-2015 09:50

2015-105 Ontroerd worden door de combinatie van ballet en de klanken van Ryuichi Sakamoto. Dat is wat mij overkwam tijdens een avondwandeling door Sneek. Ik had niet verwacht ooit zo geraakt te worden door de gracieuze bewegingen van een balletgroep. Maar er viel meer te genieten tijdens deze wandeling die door de lokale Rotary was georganiseerd.

Op diverse plekken in de stad stonden bandjes, singer-songwriters en swingende orkesten. Veel opzwepend koperwerk maar ook een heerlijk jazzcombo in de Martinikerk en een zeer jeugdig gitaarspelend en zingend duo in de Walrus. Allemaal mensen die hun ziel en zaligheid in de muziek leggen. En dat met zoveel plezier en overgave deden dat de vonk zichtbaar oversloeg naar het publiek. Wanneer het uit het hart komt hoef je niet beroemd te zijn en is het helemaal niet erg wanneer er eens iets mis gaat.

Eenzelfde soort ervaring had ik een paar weken geleden bij de kerstviering van het werk. Middels workshops en masterclasses werden collega's klaargestoomd om zijn of haar creatieve uiting neer te zetten tijdens de kerstbijeenkomst. Zingen, dansen, filmen, muziekmaken, acteren, fotograferen, koken, schrijven: het kon allemaal. Ga er maar aan staan: voor je collega's dansen, zingen, pianospelen of met humor tegemoet treden. In zijn algemeenheid moet er dan wel wat schroom worden overwonnen. Maar wat heeft iedereen ervan genoten. 'De beste kerstviering ooit' en 'ik wou dat ik ook mee had gedaan' waren veel gehoorde reacties.

In de masterclasses werd onze creativiteit getriggerd. Loskomen van de gebaande paden. Met associatieoefeningen sloeg ik in ons schrijversgroepje op een speelse maar zeer effectieve wijze wegen in die ik nog niet eerder heb bewandeld. In het begin vond ik dit lastig maar oefening baart kunst. Niet te veel schaven, laat het maar gebeuren. Luisteren naar de tips die worden aangeboden, mooie processen zijn dat.

En dan nu een spannend moment voor mij. Met de woorden lava, verven, insect, tulpen en x-ray als input heb ik mijn eerste gedicht geschreven. Maar volgens mijn collegaschrijvers zou het ook zomaar een tekst van een singer-songwriter kunnen zijn. Wow, een mooier compliment is er wat mij betreft niet te maken. 

          

De lava stromen

De tulpen werden geverfd

De bomen braken af

De insecten versteenden

Nadat de lava was gaan stromen

 

X-rays werden gemaakt

Van dorpen die waren verdwenen

Van mensen die er woonden

Nadat de lava was gaan stromen

 

De hitte was verzengend

De geur vervreemdend

De stilte klonk oorverdovend

Nadat de lava was gaan stromen

 

Een nieuwe wereld ontstaat

Op een vruchtbare bodem

bloeien weelderige tulpen

Nadat de lava stopte met stromen