New York

12-01-2014 09:30

2014-02 Dit jaar zijn Annewieke en ik 25 jaar getrouwd en om dat te vieren gaan we met de kids een week naar New York New York: the city so nice, they named it twice. Frank Sinatra deed een lofzang over de stad maar er zijn meer liefdesverklaringen. In deze blog ga ik op onderzoek ik naar de muzikale roots van NYC.

NY heeft vele bands voorgebracht. Bijna altijd muziek met een scherpe rand: punk, alternatief, en natuurlijk rap. Dit zegt iets over de cultuur van de stad. Een aantal namen: Sonic Youth, New York Dolls, Talking Heads, The Strokes, Blondie, The National, Living Colour, The Ramones, Patti Smith Group en Velvet Underground. De lijst met rappers is heel erg lang, ik noem er een paar: 50 Cent, Jay Z, LL Cool J, Public Enemy, Run DMC en Beastie Boys.

De Beastie Boys noemden hun cd uit 2004 'To the 5 boroughs' naar de vijf stadsdelen van NY. Een van de nummers op deze cd is An open letter to NYC; een ode aan de stad waarin 9-11 wordt gememoreerd. De Beasties rapten in 1987 al over een van de boroughs: No sleep till Brooklyn. Dit is ook het stadsdeel waar wij 6 nachten zullen bivakkeren. Tien minuten lopen bij het uitzicht van de Manhattan skyline vandaan. Manhattan is vanzelfsprekend het kloppend hart van de stad. Beroemde concertzalen als Carnegie Hall, Madison Square Garden en Radio City Music Hall maar ook de BB King Blues Club zijn hier te vinden. In Harlem (een wijk in Manhattan) is het legendarische Apollo Theater gevestigd. James Brown én het Apollo Theater zijn wereldberoemd geworden door een optreden dat James Brown in oktober 1962 hier gaf. U2 bezong de Angel of Harlem; een ode aan Billie Holiday én John Coltrane.

Central Park is een immens park dat voor mij altijd associaties oproept aan The concert in Central Park. Simon & Garfunkel (beiden afkomstig uit NY) traden hier in 1981 op voor 500.000 mensen. De opbrengsten van het concert waren bestemd voor de renovatie van het park. Een must see wat mij betreft, ook al omdat er een gedenkplaats voor John Lennon, Strawberry Fields, is ingericht. De derde en vierde borough komen voor in de groepsnaam van de B.B. and Q. Band. Deze afkorting staat namelijk voor Brooklyn, Bronx and Queens Band. Deze disco/funk band had begin jaren tachtig een hit(je) met On the beat. De vijfde borough is ten slotte Staten Island.

De impact van 9-11 op de stad is ongelofelijk geweest. Het is nauwelijks voor te stellen wat dit met de New Yorkse inwoners doet/gedaan heeft. Er is veel muziek over geschreven. Het nummer Overcome van de Amerikaanse band Live wordt voor altijd geassocieerd met de aanslag. Ik ben helemaal niet zo'n fan van Bruce Springsteen, hij is afkomstig uit het aanpalende New Jersey, maar de cd The Rising is prachtig. Het woord dat deze plaat typeert is hoop. Er gaat veel kracht uit van de songs die verbinden, een warm gevoel geven en betere tijden in het vooruitzicht stellen.

De ultieme song over New York vind ik Empire state of mind van Alicia Keys en Jay Z. De combinatie van een topzangeres met de beste rapper is al super maar de wijze waarop ze over de stad zingen en rappen: let's here it for New York New York New York!  Ik kan niet wachten.