Najaarsoffensief

07-09-2014 09:37

2014-35 Wat schoven we in augustus onverwacht snel de herfst in. Het werd bij ons op een gegeven moment zelfs zo fris dat de verwarming spontaan aansloeg. De afgelopen dagen doet de zomer nog verwoede pogingen om terug te keren maar het is onomkeerbaar. De ochtenden starten aan de frisse kant, 's ochtends hangt er een mist over de velden en wat wordt het 's avonds al snel weer donker.    

Handenwrijvend bekijk ik mijn agenda. Mijn muziekagenda wel te verstaan. Deze begint zich al flink te vullen. Het is namelijk weer tijd om het land in te trekken. Om nieuwe of bestaande poppodia te bezoeken. En om samen met liefhebbers te genieten van de mooiste cultuuruiting die er is: muziek! Een aantal bands heb ik al eerder gezien; andere artiesten tonen voor het eerst hun kunsten aan mij. En ik ga iets nieuws ervaren: in één weekend vier optredens zien van drie bands.

De aftrap van het najaarsoffensief wordt gegeven door de 69-jarige Herman van Veen. Voor het eerst in het theater in Sneek; voor het eerst dat ik deze alleskunner ga zien. Ik ben ontzettend benieuwd naar zijn optreden. Dat geldt ook voor Morrissey; zijn solocarrière duurt al vijf keer zo lang als die van de band waarmee hij groot is geworden: The Smiths. Een levende legende; maar wel een met een forse gebruiksaanwijzing. Eerst maar eens zien of hij komt opdagen. 

Ik kijk nu al uit naar het tweede weekend van november. Je zou kunnen stellen dat Bert en ik ons eigen festival hebben georganiseerd. Alleen weten de artiesten dat (nog) niet. Onze eigen Torhout-Werchter is in dit geval Amsterdam-Nijmegen. Op vrijdag trappen we keihard af met Linkin Park; vervolgens verplaatsen we ons naar Nijmegen waar zaterdagavond de muzikale romanticus vermomd als rapper Typhoon wacht. De zondag wordt een unieke dag: The Gathering viert haar 25ste verjaardag in het nieuwe Doornroosje met alle leden die ooit in de band hebben gespeeld. Er was zoveel animo voor dit optreden dat er ook een matineevoorstelling komt. Wij gaan naar beide optredens.

Omdat het in februari zo geweldig was ga ik in december nog een keer naar het Belgische dEUS en ook voor 2015 staat er al weer het nodige in de planning: Tindersticks, Glennis Grace en Frank Boeijen. Het programma staat in de steigers maar natuurlijk is er altijd ruimte voor aanvullingen. Zo hoorde ik Bert vorige week zeggen dat Ryan Adams (niet te verwarren met Bryan) bovenaan zijn bucketlist staat. Een Amerikaanse country singer-songwriter wiens laatste cd Ashes and Fire ik grijs gedraaid heb. Zie hier onze gezamenlijke passie voor Ryan Adams. We wisten het niet.

Laat Ryan Adams nu een paar dagen geleden aankondigen dat hij op 23 september a.s. in Paradiso, Amsterdam komt optreden. Wij zijn erbij.