KJ NU: de hits van het eerste kwartaal

07-04-2013 08:15

2013-14 Twintig jaar een eigen hitparade maken (zie 2013-13) laat zo zijn sporen naar. Welliswaar ben ik hier 13 jaar geleden mee gestopt maar dat wil nog niet zeggen dat ik niet meer weet wat voor nieuwe muziek er uitkomt. Dus: wat heeft de muziekwereld ons het eerste kwartaal gebracht? Een overzicht van de mooiste singles. 

We begonnen dit jaar met de terugkeer van twee oude bekenden. Velen dachten dat we nooit meer wat van David Bowie zouden horen. Zijn necrologie was al geschreven door de journalisten. Maar opeens was hij er met Where are we now. Een mooie, ingetogen single die herinneringen ophaalde aan zijn Berlijn tijd (eind jaren zeventig). Ook Depeche Mode, grondleggers van de synthpop, laten met Heaven een vertrouwd kwaliteitsgeluid horen. Ik ben ze eigenlijk pas echt gaan volgen sinds 2005 toen ik ze voor het eerst live heb gezien naar aanleiding van hun c.d. Playing the Angel. 

Het hartverscheurende Another Love van Tom Odell wordt ondersteund door een aangrijpende video. Odell wordt aangeprezen door A Balladeer, opgepikt door 3FM en een grote hit is geboren. In diezelfde categorie valt ook Matt Simons. Zijn verstilde With You (plaat is reeds een jaar oud) zit in een uitzending van  Goede Tijden Slechte Tijden. Een DJ van 3FM hoort dit toevallig en begint het nummer te draaien. Binnen een week is dit ook een hit. Zo snel kan het dus gaan. Mooi vind ik dat; de social media draagt ook bij aan het hypen van muziek. 

Er wordt op meerdere fronten gestreden om de erfenis van Michael Jackson. De tweede c.d. van Bruno Mars kwam eind vorig jaar uit. Hier zijn al twee heerlijke singles van getrokken: Locked out of heaven en When I was your man. De man heeft een soepele stem, prachtige liedjes en is ook nog eens een hele goede live performer. Ik was hier echt verbaasd over toen ik hem twee jaar geleden op Rock Werchter zag. En er kwam nog een slippendrager van Jackson dit jaar met nieuw materiaal: Justin Timberlake. Suit and tie is een groovende, strak geproduceerde song met een gastoptreden van de zeer prettig rappende Jay Z. De video draagt ook bij aan het gelikte imago van Timberlake: een echte smooth criminal.  

MTV is jarenlang heel belangrijk geweest in de muziekwereld; op een gegeven moment zakte de animo weg ten faveure van You Tube. PSY zou vorig jaar nooit een wereldwijde hit hebben gescoord zonder You Tube. Gangnam Style heeft het onwaarschijnlijke aantal views van 1,5 miljard. Terug naar dit jaar:  Thrift shop heeft zijn succes grotendeels te danken aan You Tube (215 miljoen views). Twee blanke rappers Macklemore & Ryan Lewis, een kinderstem, een steeds terugkerende sax, de plaat zit gewoon knap ik elkaar.  

Op het Nederlandse front gebeurt ook het nodige. Eind vorig jaar was ik bij een concert van Blaudzun (in het Bolwerk in Sneek). In het voorprogramma stond Mister and Mississippi. Een, tot dan toe, onbekend folkbandje (dame, 3 heren) die middels een afstudeeropdracht op de Herman Brood Academy bij elkaar zijn gekomen. Hele prettig klinkende, redelijk minimalistische muziek. Hun eerste single Northern sky is gewoon een heel mooi nummer. Een andere ster in wording is Jacco Gardner. Jaren zestig, psychedelisch, beginjaren Pink Floyd zijn de associaties die bij Gardner worden genoemd. Hij wordt de hemel ingeschreven door de buitenlandse pers. Heeft er al een Amerikaanse tour opzitten. Ik zeg vreemd maar wel lekker. 

De singles van dit moment zijn van Flume en Robin Thicke. Van Flume weet ik eigenlijk niets. Maar de wijze waarop Holdin on zich naar 21 seconden uitvouwt tot een heerlijk swingende plaat is voor mij genoeg om hem lekker vaak op te zetten. Robin Thicke presenteert zich eens in de 5 jaar. Tien jaar geleden met When I get you alone. Een track die is gebaseerd op de 5th of Beethoven. Vijf jaar geleden was er Magic, volledig geflopt, maar heerlijke blue eyed soul. En nu is er dan Blurred Lines; een samenwerking met ondermeer Pharrell: een door mij hoog gewaardeerde producer. En wat een lekkere plaat is dit zeg. De samenzang, de michaeljacksongil die steeds terugkomt, héhéhé, de beat. Erg gelikt allemaal: I know you want it.  

Ondanks dat we dit jaar wel heel lang moeten wachten op wat warme zonnestralen heeft de eerste zomerhit zich al wel gepresenteerd: Sonnentanz van  Klangkarussell.