Marvin Gaye: een portret

23-11-2014 09:05

2014-46 Eén april 1984, een dag voordat hij 45 jaar zou worden wordt Marvin Gaye door zijn vader (een predikant) doodgeschoten. Het ultieme uitvloeisel van de strijd die altijd tussen vader en zoon heeft gewoed. Van kinds af aan is Marvin geslagen door zijn vader wat resulteerde in een vroeg vertrek uit de ouderlijke woning. De hoog oplopende ruzies zouden altijd voortduren.   

Gaye is zo'n artiest die ik pas echt ben gaan waarderen na zijn overlijden. Dat komt door zijn betreurenswaardige levensverhaal, zijn smekende, in soul gedrenkte, zeer soepele stemgeluid en zijn fenomenale muzikale erfenis. De eerste jaren van zijn loopbaaan is hij een product van de Motown machine. Hij heeft een relatief makkelijke entree tot de muziekwereld omdat hij in 1961 trouwt met Anna Gordy, de zus van Motown baas Berry Gordy. In 1962 heeft hij zijn eerste hitsucces met Stubborn Kind Of Fellow. Marvin groeit in de jaren zestig uit tot een ladies killer die vooral hits scoort met duetten. Hij zingt met Mary Wells, Kim Weston, Tammi Terrell en Diana Ross. Vooral de samenwerking met Tammi Terrell heeft prachtige nummers opgeleverd. Maar ook een diepe kras op zijn ziel. In 1968 zakte Tammi tijdens een concert in de armen van Marvin in elkaar als gevolg van een hersentumor. In maart 1970 overlijdt ze uiteindelijk. Gaye verdwijnt een jaar volledig van de radar. Een periode met diepe depressies, cocaine gebruik en ruzies met zijn vader.

In 1971 gaat het roer volledig om. Gaye wil zijn eigen stempel drukken op muziek en teksten. Hij schrijft What's Going On; een single die platenbaas Gordy in eerste instantie niet eens uit wil brengen. Het blijkt echter een regelrechte nummer 1 hit waardoor Gaye uiteindelijk de zeer maatschappijkritische lp met de gelijknamige titel uitbrengt. Een alom geprezen meesterwerk. De artistieke vrijheid is hiermee verdiend. De volgende platen zijn doordrenkt van persoonlijke ontboezemingen: Let's Get It On (1973) en I Want You (1975) zijn sexueel geladen albums en refereren onder meer aan de escapades met zijn nieuwe vriendin. In 1975 start het scheidingsproces met Anna Gordy, de afbetalingsregeling wordt uiteindelijk ingevuld door overeen te komen dat de helft van de royalties van de in 1978 verschenen echtscheidingsplaat Here, My Dear aan Anna worden overgemaakt. De plaat flopt hopeloos maar is wonderschoon. 

Opnieuw valt Marvin terug in excessief drugsgebruik met alle gevolgen van dien. Hij gaat op de vlucht voor de I.R.S., de Amerikaanse belastingdienst. Hij beland onder meer in Maui, Londen en woont in 1981 in het Belgische Oostende. Van de tijd in Oostende is een prachtige documentaire gemaakt (Remember Marvin Gaye). Nadat hij zijn leven weer enigszins op de rit heeft schrijft hij aan de Belgische kust de grootste hit uit zijn carrière: Sexual healing. Voor de tourpromotors is hij financieel weer interessant genoeg en hij gaat daarom terug naar de VS. Daarbij maakt Marvin Gaye een cruciale fout; hij trekt weer bij zijn ouders in.  

Father, father we don't need to escalate

War is not the answer, for only love can conquer hate

You know we've got to find a way

To bring some lovin' here today

(uit: What's Going On)