Michael Jackson never felt so good?

11-05-2014 09:33

2014-19 Als een duveltje uit een doosje is hij er opeens weer, de vijf jaar geleden overleden King of Pop, Michael Jackson (MJ). Wat een heerlijk, blij en vrij  lentegevoel geeft de nieuwe single Love Never Felt So Good. De opgepimpte singleversie met Justin Timberlake is prima maar liever hoor ik nog de albumvariant waar MJ alleen op floreert. Net zo als de naar aanleiding van de gelijknamige film 'This Is It' uitgekomen single is dit een nummer dat in samenwerking met Paul Anka is gecomponeerd.  

Dit had Paul Anka toch ook nooit durven dromen toen hij in 1983 - Thriller was eind 1982 uitgekomen - tijdens een schrijfsessie met MJ een aantal demo-nummers opnam. Hij zal eerst de hoop hebben gehad dat een van zijn songs op de nieuwe plaat van MJ (Bad) terecht zou komen maar nee, ze raakten in de vergetelheid. Bijzondere combi trouwens, Anka was destijds 42 jaar, MJ 24. Het leeftijdsverschil is nog tot daar aan toe maar de mannen leefden in totaal verschillende muziekwerelden. MJ was in 1983 de allergrootste, bestverkopende artiest van dat moment, terwijl Anka als tieneridool zijn eerste hit had in 1957 en met name succesvol was in de jaren zestig. Maar MJ kende zijn klassieken: Paul Anka heeft hits geschreven voor Buddy Holly, Tom Jones en de ettelijk gecoverde klassieker My Way voor Frank Sinatra. Ik ben benieuwd of we in de toekomst nog meer van deze samenwerking kunnen verwachten.

Ondanks dat Love Never Felt So Good is geschreven in 1983 doet het nummer me vooral herinneren aan de voorganger van Thriller: Off The Wall. Een sprankelend, bruisend, opzwepend en 'licht' album met een aantal mooie ballads. Ik heb altijd erg gehouden van de titeltrack en Rock With You. Beide songs zijn geschreven door Rod Temperton. Dezelfde man die het legendarische Thriller componeerde. Andere componisten zijn Paul McCartney en Stevie Wonder. Een mooie club mensen voor een zanger die tijdens het opnameproces twintig jaar was.

In Nederland bereikte dit album wel de top 10 maar was na drie maanden al weer uit de hitparade. Zelf heb ik Off The Wall pas vele jaren na uitkomen voor een paar euro gekocht tijdens een vakantie in Italië. In de VS zorgde deze plaat er echter voor dat MJ een superster werd. De sleutel van het succes was medeproducer Quincy Jones. MJ leerde Jones kennen tijdens de opnames van The Wiz, een musicalfilm uit 1978 gebaseerd op de tovenaar uit Oz. MJ speelde in de film de rol van de vogelverschrikker. Op de soundtrack van deze film staan de heerlijk swingende nummers A Brand New Day en Ease On Down The Road. Quincy Jones produceerde samen met MJ ook Thriller en Bad. Dat is een mooi rijtje wanneer je dat op je palmares hebt staan. Overigens heeft Jones (nu 79 jaar) nog wel meer betekend voor de muziekindustrie: hij is 76 keer voor een Grammy genomineerd geweest en heeft er 27 in ontvangst mogen nemen.

En nu is er Xscape, het tweede postume album van MJ. Natuurlijk is het lijkenpikkerij maar wat heeft die man een geweldige muziek gemaakt. Het zal nooit meer worden zoals het was maar de hernieuwde aandacht doet me zijn bestaande muziek weer afspelen. En, zo op het eerste gehoor staan er verrassend lekkere nummers op Xscape. Ik ga me maar weer eens heerlijk wentelen in de nalatenschap van de King of Pop.