216: RIP Chris Cornell

21-05-2017 07:29

De overlijdensadvertenties in een krant zijn bladzijden die ik altijd oversla. Ik sta niet toe mezelf te vereenzelvigen met mensen die ik niet ken. Wanneer iemand uit de muziekscene overlijdt is dat vaak een heel ander verhaal.  

Dat kan me dagenlang bezighouden. Ik ga op zoek naar nieuwsfeiten, doe een backgroundcheck en natauurlijk draai ik muziek van de overledene. Alles om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen waardoor ik het uiteindelijk een plaats geef en los kan laten. Soms ook door een blog te schrijven. Zoals over Chris Cornell.

Chris Cornell overleed deze week volkomen onverwacht op 52-jarige leeftijd. Hij is in de jaren negentig vooral bekend geworden als zanger van Soundgarden. Cornell is een van de grondleggers van de grunge (alternatieve rock die zijn oorspong heeft in Seattle en begin jaren negentig hoogtij vierde) en was gezegend met een dijk van een stem. 

De grunge heeft hele diepe sporen nagelaten. Met het overlijden van Cornell is de oorspronkelijke beweging bijna volledig 'onthoofd'. Depressies, drank- en drugsgebruik zijn exponenten van deze scene. Dat klinkt heel negatief maar het heeft te maken met de achtergrond waar de mannen vandaan komen. Meestal uit gebroken gezinnen, zonder werk en geen toekomstperspectief. 

Het lijkt erop dat vroeg of laat de blikvangers van de bands eraan moeten geloven. Oergrunger Andrew Wood van Mother Love Bone overlijdt al voordat het wereldwijze succes van de scene losbreekt. Ook de zangers van Nirvana, Alice in Chains en Stone Temple Pilots zijn niet meer onder ons. Alleen Eddie Vedder (Pearl Jam) weet de dans te ontspringen. 

En nu dus Cornell. Ik heb de man niet op de voet gevolgd maar het album Superunknown uit 1994 heb ik meer gedraaid dan Ten van Pearl Jam en Nevermind van Nirvana. Zijn loopbaan kent de nodige hoogte- en dieptepunten. Soundgarden en later Audioslave zijn gestoeld op een wall of sound. De interesses van Cornell drijven hem daar steeds verder van weg. Zijn soloalbums laten een hele andere Cornell horen: elektronica en later vooral akoestisch. In 2015 maakt hij Higher True; een plaat waar hij erg trots op is en die laat horen waar hij echt voor staat. Het verdienmodel van Soundgarden is waarschijnlijk vele malen beter. De band wordt in 2010 weer opgericht en ze zijn opnieuw (vooral live) erg succesvol.

Cornell is een familieman geworden. Hij heeft drie kinderen en is getrouwd. Het verschil met zijn eigen jeugdjaren en het drank- en drugsmisbruik tijdens de Soundgarden en Audioslave periode kan niet groter zijn. Gevolg van de voormalige verslaving is wel dat hij dagelijks medicijnen moet gebruiken. Waarschijnlijk heeft een verkeerde cocktail ertoe geleid dat hij woensdag, enkele uren na een Soundgarden concert in Detroit, is overleden. Dat is in ieder geval de versie waaraan zijn vrouw zich zal vastklampen. Ze sprak hem vlak na het concert en vond hem zeer verward klinken. Ze waarschuwde de beveiliging maar het was  te laat. Hij heeft zichzelf opgehangen.