211: The Jacksons

01-04-2017 16:53

Ondanks de wereldhits begin jaren zeventig worden The Jackson Brothers uiteindelijk overvleugeld door de solocarrière van een van de broers. De hits scoren ze onder de naam The Jackson 5 en welke broer de groep aan alle kanten inhaalt lijkt me wel duidelijk. Toch waren ze een deel van de jaren zeventig redelijk onzichtbaar. Een terugblik. 

Jackie, Tito en Jermaine beginnen in 1964 The Jackson Brothers; uitvalsbasis is Gary, Indiana. Wat maar 40 kilometer verwijderd is van Chicago, Illinois. Marlon en Michael (29-08-1958) sluiten al snel aan. De jongens winnen ongeveer elke talentenjacht waaraan ze meedoen. Zo ook die in het bekende Apollo Theater in Harlem, New York. Vette bonus is een platencontract bij platenlabel Steeltown Records. De groep neemt twee singles op waarvan de leadzang wordt verzorgd door de dan negenjarige Michael. Ze doen het goed in hun eigen staat maar landelijk slaat de groep nog niet aan. 

Het zal nog ruim twee jaar duren voordat de doorbraak komt. Motown tekent de groep op aanraden van eerst Gladys Knight en later Bobby Taylor & the Vancouvers. De oorspronkelijke naam wordt ingeruild voor The Jackson 5. De boost naar wereldfaam wordt gegeven door Diana Ross (ze speelden in het voorprogramma van The Supremes) en een optreden in de Ed Sullivan Show. In januari 1970 komt de eerste single bij Motown, I want you back, op 1 in de Billboard 100 (saillant detail: Venus van de Nederlandse band Shocking Blue staat dan op twee). Ook de volgende drie singles, ABC, The love you save en I'll be there stijgen door naar de eerste plaats. Michael is dan 12 jaar.  

Het succes wordt zoveel mogelijk uitgemolken door Motown. Elf platen in zes jaar (tot en met 1975), een tv-serie en geen enkele artistieke vrijheid. Op verzoek van Motownbaas Berry Gordy doet Michael er een solocarrière naast waar hij in dezelfde periode vier soloplaten uitbrengt. Met nummer 1-hit Ben. Maar na twee zeer succesvolle jaren is het succes tanende voor zowel The Jackson 5 als Michael. In 1975 komt er een einde aan het Motown tijdperk en stapt men over naar Epic. 

Een nieuwe periode betekent een nieuwe naam: The Jacksons. Jermaine blijft achter bij Motown, broer Randy is in 1971 al toegevoegd aan de line up. Van de verkregen artistieke vrijheid zien we op de eerste twee platen weinig terug waardoor ze redelijk in de anonimiteit blijven hangen. In 1978 wordt alles anders. Michael, ondertussen 20, ontpopt zich als songschrijver/producer en drukt zijn stempel op Destiny. Met dank aan Quincy Jones waarmee hij in 1977 werkt aan de film en muziekscore van The Wizz. Grote hits van Destiny zijn Blame it on the boogie en Shake your body. Het is de voorbode voor zijn zeer succesvolle soloalbum Off the Wall (+ 20 miljoen verkochte exemplaren) die in 1979 uitkomt. 

In 1980 wordt weer een groepsplaat uitgebracht: Triumph. Net als Destiny een geweldig swingend album met het majestueuze Can You Feel It. Toch blijft Off the Wall veel aandacht naar zich toetrekken. En dan moet Thriller nog komen ... Michael Jackson is The Jacksons ondertussen in populariteit mijlenver voorbij. Ik vermoed dat Triumph een veel groter succes zou zijn geworden wanneer het onder de naam van Michael was uitgebracht. Het is een klasseplaat die onvoldoende tot zijn recht is gekomen. 

Na Thriller wordt er met heel veel pijn en moeite nog een groepsalbum uitgebracht: Victory. Door het gigantische succes van Michael wordt dit de bestverkochte plaat voor The Jacksons maar kwalitatief kan het niet in de schaduw staan van zijn twee voorgangers. Victory lijkt een 'moetje' voor Michael en het boek voor The Jacksons, na een laatste stuiptrekking in 1989 (zonder Michael dus zonder succes), wordt gesloten.

Wat zou er zijn gebeurd wanneer Michael niet solo zou zijn gegaan? We zullen het nooit weten. Maar het succes en de houdbaarheid van The Jacksons was vast groter en langer geweest.