De getallen van 2014

20-12-2014 10:49

2014-50 Koele getallen wordt er wel eens gezegd. Daar ben ik het niet mee eens. Hoezo koel? Achter elk getal zit een verhaal, een emotie, een gebeurtenis. Let maar eens op als ik het jaar 2014 met je doorneem. Dat begint al met het ontleden van 2014: 20 + 1 + 4 = 25. 

Vijfentwintig is het aantal jaren dat Annewieke en ik dit jaar getrouwd zijn. En dat hebben we niet stilletjes aan ons voorbij laten gaan. Eerst met ons gezinnetje van vier naar New York. Heerlijke dagen met machtig veel nieuwe indrukken. Waarbij 9/11 er nog steeds inhakt wanneer je in stilte bij het monument staat. Later een feestje in Lokaal 55 waar het goed toeven was. Met mooie mensen hebben we in liefde teruggekeken en bijgetekend voor minimaal nog eens 25 jaar. Als klap op de vuurpijl is Annewieke dit jaar ook nog eens 50 jaar geworden.

Dit jaar bracht ook getallen voort waar je in relatie tot de gebeurtenis stil van wordt. Die veel verdriet en onmacht met zich meebrengen: 298 Slachtoffers omdat de MH17 uit de lucht werd geschoten. Getallen waar vraagtekens bij geplaatst kunnen worden: 96,6% van de bevolking van schiereiland De Krim stemde in een referendum voor afscheiding van de Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Binnen een week volgde de annexatie. Getallen die dagelijks toenemen: een week geleden bedroeg het aantal slachtoffers van het Ebola virus 6.915. Het lijkt ver van ons bed maar ongezien kan het zo bij ons binnensluipen. Wat ik niet onder woorden kan brengen zijn de weerzinwekkende praktijken van IS. Wat kan er in mensen drijven om te handelen zoals ze handelen. Ik begrijp het niet. Het aantal slachtoffers wat deze tereurbeweging maakt zullen we nooit weten.   

Iets heel anders: een paar weken geleden publiceerde ik mijn honderdste blog. Wat is het toch heerlijk om over mijn passie te schrijven. De bron is onuitputtelijk. Wekelijks zijn er nieuwsfeiten waar ik wel wat mee kan. De liveconcerten die ik samen met mijn muziekbroeders en -zusters bezoek zijn een geweldige inspiratie. En wat was het een mooi jaar met bijvoorbeeld Elbow, dEUS (2x), Prince, Mattanja Joy Bradley, John Mayer, The Scene, Herman van Veen, Morrissey, Damien Rice, Linkin Park, Typhoon (2x) en Dayna Kurtz. De sterrenhemel die ik heb gemaakt brengt mij in een flits weer terug naar het betreffende momentum.

Wat in dit jaaroverzicht niet mag ontbreken is het jubileumconcert van The Gathering. Nog weken heb ik nagegloeid van de twee concerten die deze kanjers op 9 november in Doornroosje hebben gegeven. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze Nederlandse wereldband. 

Zonder getal geen duiding, geen inzicht, geen gevoel.