198: Bohemian Rhapsody
Oliebollen tijdens Oud en Nieuw. Pakjesavond met Sinterklaas en Zwarte Piet. De kerstboom versieren met Kerstmis. De vrijmarkt tijdens Koningsdag. Eieren schilderen en de meubelboulevard met Pasen. En Bohemian Rhapsody luidt het oude jaar uit. Wij Nederlanders houden van tradities.
Ik had niet verwacht dat Bohemian Rhapsody na twee jaar afwezigheid haar troon weer op zou eisen. David Bowie of Prince. Dat waren toch de gedoodverfde favorieten om John Lennon's Imagine van de nummer één positie te verdrijven. Hun overlijden sloeg dit jaar in als een bom. De wereld stond even stil. Tenminste bij de schrijvende pers en de fijnproevers. Maar de silent majority laat opnieuw van zich horen.
Dit keer zijn het geen blanke boze mannen. Geen stemmers omdat ze tegen zijn. Nee, dit zijn stemmers die voor zijn. Voor traditie. Vlak voordat de champagnekurk tegen het plafond spat willen we Mama mia mama mia mama mia let me go meeblèren. Willen we luchtgitaar spelen en willen we worden ontroerd: nothing really matters to me - and the wind blows. Het leven in al zijn facetten in een opera van 5 minuten en 55 seconden.
De oorsprong van de traditie start op 31 oktober 1975. De dag dat Bohemian Rhapsody op single wordt uitgebracht. Het jaar dat de eerste succesvolle homecomputer of de markt komt: de MITS Altair 8800. Het jaar dat computersoftwarebedrijf Microsoft wordt opgericht en waarin we worden opgeschrikt door de treinkaping bij Wijster. Na een aarzelende start komt in de kerstweek - een koninklijke timing - Bohemian Rhapsody op 15 binnen in de top 40. Via de vierde en de tweede plaats belandt de plaat vervolgens drie weken op één. Na 11 weken verdwijnt de single via de 37ste plaats de hitparade. Geloof me, dit is belangrijke detailinformatie.
De voorloper van de top 2000 is wat mij betreft Veronica's Top 100 Allertijden. Hetzelfde concept, alleen 1900 nummers minder. In 1968 gestart en uiteindelijk door de Top 2000 weggevaagd. Veronica stopt er in 2001 mee. In mijn analyse neemt de Top 2000 het stokje in 1999 over van de Top 100 Allertijden. De resultaten zijn majestueus. Bohemian Rhapsody komt in 1977 binnen op nummer drie en staat in 1985 voor het eerst op de eerste plaats. Het komt maar twee keer voor dat hij twee aaneengesloten jaren niet op één staat. Natuurlijk staat het epos in alle 38 edities in de lijst; alleen in 1983 is dat buiten de top 3 (vier). In totaal staat de plaat 22 keer op nummer één. Tweeëntwintig keer.
Op 24 november 1991 - dit jaar 25 jaar geleden - overlijdt Freddy Mercury. Bohemian Rhapsody wordt opnieuw uitgebracht en de geschiedenis herhaalt zich. In de kerstweek vindt de glorieuze re-enty plaats. Opnieuw op 15. En via exact dezelfde route - de vierde en tweede plaats - wordt nu net niet de eerste plaats gehaald. Het is natuurlijk geen sprookje. Queen blijft nog 3 weken op twee staan en verlaat na 10 weken, opnieuw via 37ste plaats, de top 40.
De ruwe-bolster-blanke-pitbeleving dat het nummer in zich heeft, het scala aan muziekstijlen wat de revue in nog geen zes minuten passeert, het even in jezelf keren voordat het nieuwjaarsfeest losbarst maakt Bohemian Rhapsody tot de ideale afsluiter van het jaar: Is this the real life? Is this just fantasy?