166: Campagnesongs
De uitkomst van Super Tuesday, de Amerikaanse voorverkiezingen, heeft laten zien dat de strijd om het Amerikaanse presidentschap dit jaar hoogstwaarschijnlijk zal gaan tussen de democraat Hillary Clinton en de republikein Donald Trump. De vraag die ik me daarbij stel: voor welk campagnelied zullen ze kiezen?
Een campagnesong is in zijn algemeenheid een positief getint nummer dat is voorzien van een uptempo beat. Net zo als bij een bokswedstrijd wordt bij de aankondiging van de presidentskandidaat het nummer gespeeld. Alles is erop gericht om het publiek in de juiste stemming te krijgen. Denk niet dat dit iets is van de laatste jaren.
Andrew Jackson staat te boek als de eerste president die gebruik maakte van een campagnesong: The hunters of Kentucky. Ik ben wel benieuwd hoe het er in 1828 aan toe ging. In de jaren zestig werden er teksten geschreven ter ondersteuning van de presidentskandidaat. Frank Sinatra's High Hopes werd zelfs omgeturnd tot een oproep om voor Kennedy te stemmen. Maar ook Johnson en Nixon werden toegejubeld in namedropping songs.
Ronald Reagan dacht met Born in the USA van Bruce Springsteen een gouden slag te hebben geslagen. Blijkt het een anti-Amerikaanse tekst te zijn. Springsteen zijn songs worden wel regelmatig ingezet door Obama: We take care of our own en The Rising zijn hier mooie voorbeelden van. Bekendste campagnesong is Don't stop van Fleetwood Mac. Bill Clinton was hier zeer succesvol mee. De tekst straalt van het optimisme: 'think about times to come' en 'yesterday's gone'.
Hillary Clinton maakte ons Nederlanders trots toen ze When the lady smiles omarmde. Ze verstijfde echter van schrik bij het zien van de videoclip van deze Golden Earring song. Er zijn ook ongelukkige matches omdat de artiest in kwestie er niet van gediend is. Met name Donald Trump maakt geen vrienden met Aerosmith (Dream on), R.E.M. (It's the end of the world as we know it) en Neil Young (Rocking in the free world). Ik heb wel een paar suggesties voor mister Trump. Wat dacht hij van I'am a creep (Radiohead) of Money money money (Abba).
In Nederland kennen we deze traditie niet. Ik zou het wel mooi vinden wanneer onze politieke kopstukken zich afficheren met een campagnesong. Al brainstormend kom ik tot de volgende selectie. Voor lachebekje Mark Rutte heb ik Keep on smiling in gedachten. Als je haar maar goed zit zou het levensmotto van Geert Wilders kunnen zijn. Voor houthakker Alexander Pechtold is The lumberjack song de perfecte match. Ten slotte gaat familieman Sybrand van Haersma Buma natuurlijk voor Green green grass of home.