153 Imagine

28-11-2015 09:38

Af en toe zijn er van die momenten dat we met dezelfde mond praten en hetzelfde gevoel uitstralen. - The world will be as one -. Wanneer er iets heel heftigs gebeurt en we het even niet meer weten, zoeken we elkaars troost. Bij een begrafenis, een vliegtuig dat neerstort of bij de recente golf van terreur in Parijs. Omdat de gedachten aan Parijs nog vers zijn, is de ultieme song van troost en hoop dit jaar op nummer 1 in de Top 2000 terechtgekomen: Imagine van John Lennon. De tekst van Imagine is tijdloos, universeel en actueel.

- Living for today -. Wat zijn we toch altijd druk met onze toekomst en carrière bezig. Onze maatschappij is er helemaal op ingericht. Achteromkijken doen we in de Westerse wereld al helemaal niet aan. Maar leven in het nu, genieten van wat vandaag ons biedt, doen we veel te weinig. Het lijkt zo simpel maar in de praktijk is het blijkbaar heel lastig. Lennon heeft het in een ander nummer (Beatiful Boy) zeer kernachtig verwoord: Life is what happens to you, while you are busing making other plans.

- Living life in peace -. In de basis willen we dit toch allemaal? We zijn toch niet op de aarde gezet om rondschietend en bommengooiend zieltjes te winnen en landje te veroveren?  

- Sharing all the world -. Lennon predikt feitelijk een nieuw soort communisme. -No possessions- sluit aan bij de gedachten over de nieuwe economie waarin delen, geven, huren en lenen kernbegrippen zijn.

- You may say I'm a dreamer- . Het lijkt allemaal zo logisch wat Lennon in zijn tekstregels met ons deelt. Een manifest waar iedereen zijn handtekening toch onder zou willen zetten? Het leven zit echter niet zo simpel in elkaar. Blijkbaar is er van alles om voor te vechten: geloof (-no religion too-), ras, kleur, geaardheid, geld, hebzucht, macht. De pers geeft zijn kleur en lezing van het verhaal. Uitzonderingen worden uitvergroot. De (a)sociale media zorgen voor een verdere polarisatie. Joost mag weten waar dit eindigt. 

- And the world will live as one -. Waarom vechten vanwege de verschillen? Hoe mooi zou het zijn wanneer deze juist worden omarmd. Een mulitculturele samenleving in al zijn verschijningsvormen is toch veel verrijkender dan een grijze eenheidsworst? Laten we elkaar accepteren ondanks de verschillen. Vind ik,  en ja, dit is ook maar een mening. 

Ik heb iets met dit nummer. Een mix van gedachten drijft altijd naar boven: de moord op Lennon in 1980, het door Sybrand en mij bezochte Beatles museum in Liverpool met een ruimte ingericht zoals de video, het indrukwekkende herdenkingsteken in Central Park NYC, de vliegramp met de MH17 (zie blog 82) gecombineerd met de universele boodschap van hoop. Op mijn begrafenis zal Imagine zeker voorbij komen.  

De komende maand zal Imagine ons troost en hoop schenken. Het is de gedroomde nummer 1 van de Top 2000. - I hope someday you join us -.