120 Introductie in de jazzwereld
Langzamerhand maak ik kennis met de jazzwereld. Alles is nieuw voor mij. Ik hoor een grote variëteit aan muziekstijlen. Ik voel me echt een beginneling. Waarom worden bepaalde artiesten de hemel ingeprezen door de muziekpers? Ik kan daar nog lastig een eigen oordeel over vellen. Daarom ga ik, zoals gebruikelijk, ook maar gewoon op mijn eigen gevoel af.
Een kleine geschiedenisles: de oorsprong van de jazz ligt in New Orleans. Jazz ontstaat uit een kruisbestuiving van ragtime, blues, folk, negrospirituals en godbetert Franse marsmuziek. Het woord jazz betekent 'zeer energieke dans'. Het draait binnen de jazz allemaal om improvisatie. In de popmuziek zijn songs van het begin tot het einde uitgewerkt. Elk bandlid weet exact op welk moment hij wat moet doen. In de jazz is dat heel anders. Er ligt een basisthema en van daaruit kleuren de instrumentalisten (sax, piano, trompet, gitaar etc) en vocalisten de song in. Ingegeven door het momentum, de inspiratie, de omstandigheden ontstaan er steeds nieuwe variaties op de basiscompositie. Jazz waaiert alle kanten uit: boogiewoogie, swing, bebop, cooljazz, hardbop, souljazz, fusion, free-jazz. Het gaat te ver om deze stijlen verder allemaal te duiden.
In 1958 is er een legendarische foto gemaakt die nu bekend staat als 'A Great Day In Harlem'. Op deze foto staan 57 jazzmuzikanten die destijds het neusje van de zalm in Amerika waren. Tussen deze oude meesters staan bijvoorbeeld Count Basie, Dizzie Gillespie, Thelonious Monk en Sonny Rollins. Prachtig zijstapje: deze foto vormt het basisingrediënt voor de film 'Terminal'. Viktor Navorski (gespeeld door Tom Hanks) heeft alleen nog de handtekening van Benny Golson nodig om de collectie van zijn overleden vader met alle handtekeningen van 'A Great Day In Harlem' te complementeren. Natuurlijk lukt hem dit uiteindelijk. Mooi beeld is de setting waarin hij Golson aantreft: een rokerige club, een bandje dat 'coole' jazz speelt, het publiek zittend aan ronde tafeltjes. Dit is mijn romantische beeld van jazz.
DWDD draagt jazz een warm hart toe; afgelopen week werd de lofzang uitgesproken over deze muziekstroming. Aanleiding was de remake van 'A Great Day In Harlem'. Op het Westergasterrein in Amsterdam zijn 100 jazzmusici uit Nederland op de gevoelige plaat vastgelegd. Vol liefde werd er in de uitzending gesproken over jazz en natuurlijk waren er liveoptredens. Met name door de passie word ik meegezogen in het enthousiasme.
Mijn stappen in de jazzwereld tot dusverre gaan van een verzameling klassiekers op de cd 'Late Night Jazz' naar het standaardwerk van Miles Davis (Kind of Blue), de drie platen van Gregory Porter en het nieuwe bejubelde talent Jarrod Lawson met zijn gelijknamige cd. Hele mooie muziek wordt er gemaakt; maar af en toe zit ik me wel te ergeren aan het gefreak van een, in mijn ogen, te lang uitgesponnen solo. Amateurisme van mijn kant?