110 Een muzikaal weekje DWDD

05-02-2015 20:10

Het tv-programma De Wereld Draait Door heeft muziek altijd al een warm hart toegedragen. Al sinds mensenheugenis wordt er een minuut live gemusiceerd. Het valt me de laatste tijd op dat er steeds meer items aan deze edele cultuurvorm worden gewijd. Een overzicht van een weekje DWDD.

Nick en Simon waren te gast naar aanleiding van hun tv-programma The Dream. Nick en Simon? Daar heb ik dus helemaal niets mee. Wat mij betreft zoetsappige meisjesmuziek van twee saaie mannen. The Dream? Na het succes in Nederland gaat het duo samen met 'manager' Kees Tol op ontdekkingsreis in het buitenland. Met als doel zoveel mogelijk te spelen. Het liefst met lokale helden. The Dream bracht de mannen al in Amerika, Zuid-Afrika, het Carribisch gebied en recentelijk in Engeland en Ierland. En nu komt het: door deze tripjes heb ik een heel andere kijk op Nick en Simon gekregen. Ik weet nu bijvoorbeeld wie Nick is (met gitaar) en wie Simon (Siem). Maar zonder gekheid: communicerend in plat Volendams zetten de mannen een heel natuurlijke - the boy nextdoor - sfeer neer. Er worden allerlei muzikale avonturen beleefd. En nog belangrijker: de mannen zijn rete muzikaal.

Ik herinner me nog het duet met de 95-jarige Cubaan Reynaldo Creagh. De emotie droop van het scherm. Of het miniconcert in the Cavern Club in Liverpool. Vooral Simon glom van oor tot oor dat hij mocht optreden in de meest legendarische kelder ter wereld. The Beatles hebben hier 292 keer opgetreden. Het respect dat ze tonen is prachtig. Ik zie mezelf weer in de Cavern lopen. Samen met Sybrand. Wat een hoogtepunt.      

The Beatles waren eerder in de week ook al onderwerp van gesprek in DWDD. Er is namelijk nieuw beeldmateriaal gevonden. Van vlak voor de doorbraak. Helaas zonder geluid. Als je het goed beschouwt stelt het allemaal niet veel voor maar het enthousiasme waarmee Tom Egbers het brengt is aanstekelijk. Ik heb dezelfde avond de dvd-box Anthology er maar weer eens bijgezocht.      

Dan was er nog het eerbetoon aan de reeds op 36-jarige leeftijd overleden Bob Marley. Aanleiding is zijn geboortedag (06-02-1945) 70 jaar geleden. Wat een icoon is deze rastaman. De man die ervoor zorgde dat de Jamaicaanse muziekstroming reggae wereldwijd doorbrak. Er zijn deze week al vele artikelen en muziekspecials aan hem gewijd. De tribute We And Dem die aan de DWDD tafel werd gebracht leverde een forse portie kippenvel op. Natuurlijk schalde direct de klassieker onder de best of cd's, The Legend, door ons huis.

Overigens slik ik niet alle muziek als zoete koek. Harry Sacksioni was naar aanleiding van zijn 40-jarig jubileum ook in de DWDD studio. Met dat hogere school gitaargepiel heb ik dus helemaal niets.

En ondanks dat het toffe gasten zijn draai ik nog steeds geen muziek van Nick en Simon. Het idee zeg.