108 Say What ?!?!

24-01-2015 10:24

Woensdagmorgen 06:41. Ik start de auto en de radio floept als vanzelfsprekend aan. Ik hoor de eerste maten van Uptown funk en begin spontaan mee te brullen. Iets wat me zo vroeg op de ochtend nooit gebeurd. Nu weet ik het zeker; mijn blog van deze week gaat over dit wereldwijde succesnummer van Mark Ronson en Bruno Mars.

Ik was al twee avonden aan het broeden waar ik deze week over zou schrijven. Daarbij diende zich iedere keer dat ontzettend catchy en funky popnummer aan. Waarom? Ik kwam de live performance van Ronson en Mars in de Amerikaanse talkshow van Ellen DeGeneres op het world wide web tegen. Natuurlijk is dat van A tot Z geregisseerd maar wat een spetterend optreden was dat zeg. De massale publieksparticipatie; het plezier en de vonken spatten er vanaf. Probeer dan maar eens stil te blijven zitten.

Ik zat dus wat te researchen en had al snel in in de gaten dat je over Uptown Funk wel 10 blogs kunt schrijven. Er zijn zoveel zaken die vragen om een nadere uitdieping. Zoals de inspiratiebronnen waaruit is geput: de disco en de funk. De keyboard partijen die uit de beginjaren van Prince stammen. Zanger Bruno Mars die de nummer één hits aan elkaar rijgt. Mark Ronson die zichzelf opnieuw op de kaart zet nadat hij in 2008 met Amy Winehouse al een grote hit had: Valerie. De veelzijdigheid van de cd Uptown Special waar Uptown Funk onderdeel vanuit maakt. Stevie Wonder laat bijvoorbeeld nog eens horen hoe je mondharmonica moet spelen. Daardoor heb ik deze week veel naar Stevie geluisterd; in het bijzonder Songs in the key of life.

Maar daar ga ik nu niet verder op in. Want er zijn namelijk belangrijker zaken. Aan het eind van Uptown Funk hoor je vier de kreet Say What ?!?! Dat is een sample die vaker in de muziekhistorie is gebruikt. Maar in welke nummers? Hier zijn afgelopen week wel een aantal uurtjes in gaan zitten om daar achter te komen. Ik heb nog de professionele hulp ingeschakeld van Leo Blokhuis en Michiel Veenstra maar zij wisten het waarschijnlijk niet. Ze hebben tenminste nog niet gereageerd. 

De voldoening is des te groter wanneer na het nodige graaf- en spitwerk ik drie nummers heb gevonden waar Say What ?!?! in zit. Dat begint met de allereerste raphit Rapper's Delight (1979) van Sugarhill Gang. Vervolgens Rick James met Give it to me baby (1981) waar een ontzettend foute, maar daardoor weer lachwekkende videoclip bij zit. Tenslotte Salt 'n' Pepa met het voor mij onbekende Gitty up (1997).

Heerlijk gevoel om zo'n belangrijk vraagstuk weer tot een goede einde te hebben gebracht.