Family affairs

30-07-2014 20:02

2014-30 Normaliter ga ik niet voor de roddel en achterklap maar het verhaal van de gebroeders Womack is zo bizar dan ik voor deze keer een uitzondering maak. Aanleiding voor het optekenen van deze Family Affairs is het overlijden van Bobby Womack op 27 juni jl.

Het verhaal begint in 1952 wanneer de vijf broers - Friendly jr, Curtis, Bobby, Harry en Cecil - een gospelgroep formeren: The Womack Brothers. In 1956 worden ze ontdekt door de bekende soulzanger Sam Cooke die ze in 1960 een platencontract aanbiedt. De naam wordt veranderd in The Valentinos en ze scoren een Amerikaanse hit. Bobby is het grootste talent en wordt als gitarist opgenomen in de begeleidingsband van Sam Cooke. Voor The Valentinos schrijft Bobby samen met zijn schoonzus Shirley It's all over now dat in 1964 wordt gecoverd door de Rolling Stones: hun eerste nummer 1-hit in Engeland.

Tot zover niets bijzonders. Eind 1964 wordt Sam Cooke onder nooit volledig opgehelderde omstandigheden doodgeschoten in een hotelkamer. Bobby, op dat moment 21 jaar, ontfermt zich over de weduwe Cooke: de 29-jarige Barbara Campbell. Sterker nog, drie maanden na de dood trouwt hij met haar. Dit valt eigenlijk bij niemand in goede aarde. De carrière van The Valentinos is over. Maar naar verluidt maakt Bobby het nog bonter: hij duikt het bed in met zijn stiefdochter: Linda Cooke. Bobby moest dit bijna met de dood bekopen omdat zijn vrouw Barbara hem neerschoot. In 1970 gaan de echtelieden uit elkaar.

Broer 2 Harry heeft in 1974 problemen met zijn vriendin. Bobby treedt op als relatietherapeut en nodigt het stel uit om tijdelijk bij hem in te komen wonen. Na een ruzie om ondergoed wat Harry's vriendin aanziet voor een nieuw slippertje van Harry schiet ze hem dood. Later blijkt dit ondergoed te zijn van een vriendin van Bobby.

Ondertussen was broer 3 Cecil in 1966 getrouwd met Mary Wells. Wells was hét uithangbord van Motown die vele hits heeft gescoord: My Guy is hiervan wel de bekendste. Hier komt broer 4 Curtis in beeld. Hij is wel gecharmeerd van Wells en start een heimelijke relatie met Mary; vanzelfsprekend komt dit uit en Cecil en Mary scheiden in 1976. Curtis en Mary hebben tot 1990 een relatie met elkaar. In datzelfde jaar wordt strottenhoofdkanker bij Mary Wells geconstateerd wat in 1992 tot haar dood leidde.   

Broer 3 Cecil trouwt in 1979 met Linda Cooke. Inderdaad: de eerdere stiefdochter van Bobby die door de bruiloft nu transformeert in zijn schoonzus. Ben ik nog te volgen? Gezellige verjaardagen zullen ze bij de familie Womack hebben gevierd. Overigens komt broer 5 Friendly Jr niet in het verhaal voor: elke familie heeft zo zijn uitzonderingen. Linda Cooke en broer 3 Cecil vormen het in de jaren tachtig zeer succesvolle duo Womack and Womack. Met Love Wars, Teardrops en Life is just a ballgame hebben ze grotere hits dan Bobby ooit gehad heeft. 

Bobby, het grote talent van de familie, heeft in zijn leven keuzes gemaakt die een succesvolle carrière in de weg stonden. Deze keuzes zorgden echter wel voor een ideale voedingsbodem voor zijn muziek. En erkenning is er uiteindelijk wel gekomen. Hij werd in 2009 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, terwijl hij in 2010 met de Gorillaz nog een hit scoort: Stylo. De ziekte van Alzheimer is hem uiteindelijk noodlottig geworden.