Helen Folesade Adu

16-02-2014 09:20

2014-08 Er is één dame in de muziekbusiness die mij tot op het bot betovert. Haar bewegingen, de wijze waarop ze losjes haar microfoon vasthoudt, haar andere arm beweegt, haar perfecte kleding, haar tot in de puntjes verzorgde uiterlijk, haar haar: strak in een staart of losjes over haar gezicht vallend, haar buiginkjes, haar gezicht, haar mond, haar blik, haar knikjes door de knieën, haar oorbellen, haar blote voeten. Dit alles zorgt voor een onweerstaanbare zwoele en sensuele uitstraling op het podium.

Ik heb het over Helen Folesade Adu (16-01-1959) uit Nigeria. Als meisje van vier verhuisde ze naar Engeland. Op 18-jarige leeftijd schrijft ze zich in op de Londense kunstacademie; ze is geïnteresseerd in mode. Ze opent haar eigen boetiek en is tevens actief als model. En ze heeft iets met muziek. Haar eerste bandje is een latin/soulband: Arriva. In 1980 komt ze in een andere band terecht: Pride, welke in 1982 wordt opgevolgd door Sade met drie van de bandleden van Pride in de gelederen.   

Sade dus. Ik zou haar bandleden van het eerste uur tekort doen door ze niet te noemen. Paul Spencer-Denman (bas), Stuart Matthewman (gitaar/sax) stonden al in Pride aan haar zijde, toetsenist Andrew Hale doet dit sinds de oprichting van Sade. Zij zorgen ervoor dat Sade op het podium kan excelleren. De band is in de loop der jaren nog met een aantal mensen uitgebreid (bekendste naam is Leroy Osbourne) en geven de term 'sophisticated' nieuwe inhoud: de spaarzame instrumentatie, de samenzang, de danspasjes, de videobeelden, de kleding. Laidback, cool, swingend; het zit allemaal in deze band.  

Alles valt op zijn plek tijdens de concerten die de band op 20 en 21 september 2001 in California geeft; nog geen twee weken na 9/11. Deze concerten zijn vastgelegd op de dvd Lovers Live. De wereld verkeert nog in shock en mensen zijn op zoek naar afleiding. Sade en haar band geven deze op verbluffende wijze. Het enthousiasme van het publiek is hartverwarmend. De camera's zoomen regelmatig in op de fans van Sade. In de zaal zie je dat het publiek bijna gebiologeerd zit te kijken, te luisteren, te dansen, te genieten. Met name in het nummer Kiss of Live is de intensiteit en de liefde voelbaar.

In de ruim 30 jaar dat Sade actief is heeft ze maar zes reguliere cd's uitgebracht. Vaak wordt Sade afgedaan als jaren tachtigartiest maar in Amerika is Sade groter dan Adele. In 2010 was ze, naar aanleiding van haar jongste release Soldier of love en de daaropvolgende tour, de best verkopende Britse artiest in Amerika. 

In mei 2011 deed deze tour ook Ahoy, Rotterdam aan. Na 18 jaar was Sade weer in Nederland en samen met Annewieke mijn eerste live kennismaking: dit is dus 'No ordinary love'.