212 Plan B: Ja of Nee?

09-04-2017 07:58

In het bedrijfsleven, zeker in de financiële sector, wordt al langere tijd gestimuleerd om een plan B of C op te tuigen. Singer-songwriter Ed Sheeran laat een tegengeluid horen. Plan B: weg ermee. 

Even voor de duidelijkheid, met plan B bereid je je voor op een alternatieve invulling van je werkbare leven. Dit omdat je proactief kiest om wat anders te gaan doen (mogelijk past je huidige baan minder goed bij je) of omdat de kans bestaat dat je wordt weggesaneerd door je werkgever. Ed Sheeran zegt 'niet doen'. 

Sheeran is een omdenker, iemand die net de andere kant op redeneert dan de goegemeente. Hij zegt 'wanneer je een doel hebt wat je absoluut wilt bereiken en waar al je energie, spirit en kracht in zit en bereik je ook je gestelde doel'. Dat betekent heel hard werken, ontberingen ondergaan en alles ondergeschikt maken aan je doel. Sheeran is er 100% van overtuigd dat je dan zult slagen in je missie. 

Voor die volledige focus is natuurlijk ook wel wat te zeggen. Wanneer je naast je huidige job ook bezig bent met je toekomst leidt dit af van de dagdagelijkse werkzaamheden. De scherpte verdwijnt, in de bilats met je manager ben je vooral bezig met een leven na je huidige werk. Wanneer er een bezuinigingsronde komt heb je daar feitelijk al op voorgesorteerd. Hoe gemakkelijk is het dan om afscheid van je te nemen? Terwijl je in de kern helemaal niet anders wilt omdat het werk je goed bevalt. Plan B wordt hiermee een self fulfilling prophecy.  Dus weg met plan B? 

Dat hangt helemaal af van je eigen situatie. Ed Sheeran heeft nu gemakkelijk praten. Hij is een wereldster geworden waardoor hij zoveel mogelijk luisteraars kan bereiken. Hij heeft zijn ultieme doel bereikt door keihard te werken. Maar er zijn duizenden singer-songwriters, vaak nog beter getalenteerden dan Ed, die dezelfde stip op de horizon hebben gezet. Door een mix van factoren, naast hard werken ook charisma, geluk en uniekheid (liveoptredens) heeft Sheeran zijn doel wel kunnen verwezenlijken. 

Sta je aan het begin van je loopbaan en je hebt een job gevonden die helemaal bij je past, dan zou ik daar 1000% voor gaan. Niks plan B maar gewoon doen en genieten! Het ergste wat je kan gebeuren is je baan verliezen. Daarmee doe je echter levenservaring op die je qua persoonlijkheid sterker maakt. 'The American way of thinking' zeg maar. In de VS wordt het als een pré gezien wanneer je een bedrijf hebt gehad dat is gefailleerd. 

Zit je gevangen in je huidige baan (je wilt echt wat anders), je thuissituatie is zodanig dat je het financieel niet kunt veroorloven om op straat te komen staan of de bezuinigingsmaatregelen van je bedrijf zijn dermate concreet dat een ontslagronde niet te vermijden is, dan is het uitwerken van een plan B nog helemaal zo gek nog niet. 

Hoe moeilijk dat ook kan zijn.