1, 2, 3 en zestig

02-02-2014 09:30

2014-06 Brrr, wat was het ijs- en ijskoud op de dag dat ik geboren ben. Een gevoelstemperatuur van - 11 graden Celsius, er werd geschaatst op het IJsselmeer, de meest barre elfstedentocht allertijden was op 18 januari al verreden. Een jaarlijks terugkerend verhaal op mijn verjaardag. Maar welke muziek stond er op dat moment in de hitparade? Ik heb geen idee: daarom een onderzoek.

Er dient zich direct een probleem aan want op mijn geboortedag was er nog geen officiële, op verkoop- cijfers, gebaseerde hitlijst. Deze startte op 30 november 1963: de door Herman Stok gepresenteerde Tijd voor Teenagers Top 10. Maar er was een voorloper, een lijst die werd samengesteld door het weekblad Wereldkroniek (1894-1970): de Nederlandse Teenager hitparade. Over de wijze waarop de lijst werd samengesteld is niets bekend maar ik doe het ervoor. De lijst bevat 10 platen; de top drie staat zeker niet in mijn wekelijkse playlist maar toch ben ik supertrots op mijn damestrio. Elke plaat heeft zijn verhaal en ik kan wel stellen dat die verhalen staan voor wie ik ben en waar ik voor sta.         

Op nummer één staat Paradiso van Anneke Grönloh (73). Anneke was Nederlands eerste tieneridool en ze plaveide de weg voor o.a. Rob de Nijs en Willeke Alberti. Het begon in 1962 met Brandend zand en in 1963 had ze naast Paradiso nog twee nummer één hits: Soerabaja en Cimeroni. Paradiso heeft 16 weken op de eerste plaats gestaan. Dit is een record wat nog altijd staat!  In 2000 werd Grönloh uitgeroepen tot zangeres van de eeuw. Paradiso werd gecoverd door Connie Francis (75). En dat is niet zomaar een zangeres: van 1958 tot en met 1963 was zij de populairste popzangeres van de wereld. Ze verkocht tientallen miljoenen platen. Ik als cijfer- en muziekrecords freak vind dit soort feiten natuurlijk fantastisch. En daarbij: Paradiso is de mooiste poptempel van Nederland.

Nummer twee is Dame Vera Lynn (96) met Land of hope and glory. Dit nummer is een Brits patriottisch lied uit 1902. Het werd lange tijd gezien als het onofficiële partijlied van de Conservative Party. Vera Lynn heeft eeuwige roem vergaard in de tweede wereldooorlog waarin ze een eigen radioprogramma had waarin ze verzoeknummers zong en boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland. Verder trad The Forces' Sweetheart op voor Britse soldaten waar vooral het nummer We'll meet again vele harten deed smelten. De tweede wereldoorlog heeft mij altijd aangegrepen; dat komt ook door de verhalen van mijn oma. De jaarlijkse 4 mei herdenking zit diep in ons gezin. Mooi om te zien dat onze kinderen dit ook weer overnemen.

Little Eva staat met The Loco-motion op nummer drie. Zij is de enige vrouw in dit lijstje die ondertussen, op 59 jarige leeftijd, is overleden. Ze is ook de minst bekendste vrouw uit de top drie. Na The Loco-motion had ze in 1963/1964 nog een paar hits in Amerika maar vervolgens was haar muzikale carriëre voorbij. Hoe anders ging dat met de schrijfster van deze hit: Carole King (73). King schreef op haar 18e (1960) al jaar eerste wereldhit: Will you love me tomorrow. Little Eva was de babysitter van King en tevens de inspiratiebron om The Loco-motion te schrijven: Eva deed al zingend en dansend haar werk bij Carole. In de jaren zestig schreef King (samen met haar toenmalige echtgenoot Gerry Goffin) nog meer grote hits waaronder A natural woman door Aretha Franklin. We zullen Carole King altijd blijven herinneren door haar album uit 1971: Tapestry. Deze plaat wordt als een van de beste elpees ooit beschouwd. Met meer dan 25 miljoen verkocht albums is Tapestry heel lang het meest verkochte album van een vrouwelijke soloartiest geweest. Totdat ze werd voorbij gestreeefd door Madonna. Dit is kwaliteitsmuziek, waar je me altijd voor wakker kunt maken.

De optelsom van deze beschouwingen: ik ben een cijfer- en muziekfeiten fanaat met een grote belangstelling voor de tweede wereldoorlog die van kwaliteitsmuziek, popconcerten en vrouwen houdt. Ik kan me geen mooiere top 3 wensen. Bedankt pa en ma voor deze prachtige geboortedag.